top of page

portret op maat

defeated black champagne hbu_edited.jpg

Eeuwenlang was het de normaalste zaak van de wereld. Bijzondere momenten werden in volle luister vereeuwigd door kunstenaars.


Zo werkte Michelangelo uitsluitend voor opdrachtgevers; de kerk, de invloedrijke familie di Medici en vele anderen.
Händel componeerde zijn Coronation Anthem voor de kroning van koning George de tweede.
En voor de Amsterdamse Schutterij schilderde Rembrandt "onze" Nachtwacht.

 

Stuk voor stuk klassiekers. Gemaakt in opdracht! Het is pas sinds begin 1900 dat kunstenaars eerst en vooral zelf hun eigen opdrachtgevers zijn. Dat ze maken wat zíj willen maken.

 

Autonoom.

Als kunstenaar hóu ik van die autonomie, maar óók van die eeuwenoude traditie.
Ik ervaar het als een enorme verrijking en aanscherping van mijn kunstenaarschap om me te mogen verdiepen in iemands persoonlijke verhaal en om dat vervolgens te verbeelden.

Met de persoonlijke portretten breng ik het beste van die twee werelden samen. Een kunstwerk
dat op zichzelf kan staan, autonoom is, maar op maat gemaakt werd, speciaal voor jou of een dierbare.

 

Een unieke manier om een gedenkwaardig moment of persoon vast te leggen, te gedenken en te koesteren.  

 

Soms is er immers een aanleiding die die extra glans of vereeuwiging waard is. Of het nou een jubileum is, een overname van een bedrijf, een persoonlijke overwinning na een lastige periode, of simpelweg een lege muur in je nieuwe huis waar je écht iets wilt dat exact past bij de plek én bij jou, ik breng het graag in beeld. Speciaal voor jou. Samen mét jou.

Een kunstwerk als een maatpak, gebaseerd op jouw verhaal!

Meer weten? mail info@anookcleonne.nl of bel me [nul] 6 447 006 34

Afmeting naar keuze, prijs vanaf € 5.000,-

Vele mensen, elk met een uniek verhaal of bijzonder moment om te vieren gingen je voor. Hieronder hun verhalen en de FAQ.

 

PietJan D, te A

'Ik kreeg een werk op maat cadeau.

Kunst was een kant van mijn leven die nog onontgonnen bleek.

In voorbereiding op het werk dat Anook voor mij ging maken,  ging ik een dag met haar het museum in. Samen kijken
Wat een openbaring! Anook bleek veel achterliggende, aanvullende of persoonlijke anekdotes te hebben. Op deze manier wordt kunst echt leuk en benaderbaar. Als kunstleek was ik toch vaak wat onzeker over waar ik nu naar stond te kijken en waarop ik hoorde te letten. Die onzekerheid of onervarenheid werd door Anook vakkundig om zeep geholpen! Wat een verademing! En wat een ontzettend goede ervaring!
Nadat we het museum uitvoerig beleefd hadden, werd het tijd voor een goed gesprek.
Op een fijn terras hadden we een open en eerlijk gesprek over het leven, en dan toch vooral mijn leven. Enige tijd later werd ik uitgenodigd in het atelier van Anook. Het kunstwerk was zo goed als klaar!
 
Wat een spannend moment. Het kunstwerk zou namelijk een interpretatie zijn van mijn leven en de toekomst. Ik was best wel zenuwachtig en volgens mij was het ook voor Anook spannend.
 
Het doek van het grote kunstwerk werd verwijdert en voilà, een prachtige voorstelling. Ik kwam ogen te kort. Wat zie ik hier allemaal wat voel ik erbij. Wat is het een prachtig kunstwerk!
Na enige tijd begint Anook te vertellen hoe ze tot de verschillende afbeeldingen is gekomen en wat de diepere laag of achterliggende boodschap hierbij is. Dit bijpassend verhaal maakt het schilderij nog weer passender en vooral persoonlijker.
 
Ontzettend knap hoe Anook de woorden van het terras heeft weten te vertalen en vangen in deze beelden. Echt ongelooflijk!
 
Het kunstwerk heeft bij ons een prominente plaats in de woonkamer en steeds als ik er naar kijk realiseer ik me hoe bijzonder het is en wat een speciaal gevoel het geeft om een gepersonaliseerd kunstwerk te bezitten!'

Michiel B, te 's H

Mijn lief werd 40 én ze verhuisde van een plek waar ze erg aan gehecht was.
 
Voor ons nieuwe huis gaf ik Anook de opdracht iets te maken wat deze moedige stap van mijn vrouw kon symboliseren.

Wat ze uiteindelijk maakte was meer dan de som der delen.
 
In ons huis samen hangt nu een werk waarin niet alleen mijn vrouw prachtig is neerzet, maar óók onze stappen samen zijn verbeeld.

 Edwin d W, te D

'Mindblowing! Hoe dit doek binnenkwam!

Voor het project Helmen vol verhalen be-tekende ik het verhaal van militair veteraan Edwin de Wolf die als sergeant in Srebrenica zijn been verloor.
 
Het werk "De kaart is niet het terrein" verbeeldt zijn val uit de wereld zoals hij die liefhad, dat hij geen militair meer kon zijn én hoe hij zijn plek terug vond in een betekenisvol leven.
 
Foto's van het werk zijn onderdeel van een doorlopende reizende tentoonstelling over het zichtbaar maken van de relevantie van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen. Het werk hangt in het militair revalidatiecentrum in Doorn.
 
Bekijk het filmpje op Youtube.

 

Hedwig N, te A

'Hoe Anook écht luistert, en wat ze ziet...

Ze kijkt dwars door alles heen en komt tot de kern.
En wat dat dan oplevert!'

Laurent D, te M

"The most black period in my professional life as a dancer, turned out to be a defining periode where I got to know my deepest raison d'être.
 
Anook transcribed my story in a mesmerising image full of hope!
 
choreograaf & artistiek directeur Europa Dance Company

Ed P, te V

Anook inspireert me omdat ze telkens weer opnieuw waarachtig het “gesprek" aangaat, open, niet wetend, zuiver waarnemend.
Daardoor kan ieder verhaal er zijn zoals het is, waarachtig waargenomen. Ze schept de ruimte, waarin alles kan zijn… tegelijkertijd gemak en ongemak.
 
Telkens weer opnieuw. In haarzelf, in haar werk, in onze vriendschap en daarmee ook in mij.
 
In die gevallen waar mijn eigen waarneming me voert tot de plek van pijn, angst en doodlopende straten, toont haar zuivere waarneming mij andere paden die direct of indirect altijd weer leiden naar het licht.

Jan en Mieke B, te B

We zijn fan van Anook's werk, maar het werk dat we op het oog hadden, was net te klein voor de muur die we in gedachten hadden.
 
Anook ging aan de slag met ons verhaal en maakte twee werken om uit te kiezen die we alle twee mee naar huis namen. Daar was het binnen één minuut helder welke van de twee het zou moeten worden.
 
Het hangt nu alsof het echt gemáákt is voor die plek en voor ons. En dat is natuurlijk ook zo! Een dagelijks feestje. Fijn ook dat ze het hele inlijstproces ons uit handen nam.

u?

Eric R.A, te R en B

Ik was een nieuwe samenwerking aan gegaan en had mijn bedrijf samengevoegd met een ander bedrijf. Om dat moment vieren heb ik Anook's werk laten onthullen op de nieuwe locatie.
 
In haar tekening zit alles wat voor mij belangrijk was.
 
Zonder in te vullen nam Anook ons mee haar werk in. Super bijzonder om te zien wat mijn medewerkers nog meer lazen in haar werk en hoe mooi ze dat betrokken op ons gezamenlijke verhaal.

FAQ

1. Hoe begin je?

Het begint bij jou! Jij vertelt voor wie het is, voor jezelf of voor iemand anders. Ons eerste gesprek vindt plaats op een locatie naar jouw keuze; bij jou of bij mij op het atelier.
Daarna ga ik met degene voor wie ik het portret maak een dag op stap. Ik laat hem of haar kiezen uit drie verschillende musea om samen naar toe te gaan. Zo leer ik de geportretteerde wat kennen en leer hoe hij of zij kijkt en wat iemand raakt. Uit die dag haal ik mijn inspiratie voor het portret.
Als het werk een cadeau is, of een verrassing maak ik een mooie uitnodiging voor deze dag. Die kaart kan je dan geven. Zo begint het avontuur eigenlijk al. Als een werk zo persoonlijk is, kan ik het immers niet maken zonder dat ik de geportretteerde zélf leer kennen.

2. Hoe lang duurt het voordat mijn kunstwerk af is?

Hou rekening met 3 maanden. Hoe eerder jij iets kan inplannen in je agenda voor onze gezamenlijke kijk dag, hoe eerder ik aan de slag kan. Daarna heb ik ± 3 maanden nodig om een werk af te maken. Soms lukt het meteen en ben ik eerder klaar, maar als jij rekening houdt met die 3 maanden, dan kan ik werkelijk in alle rust  aan de slag.

3. Maak je echt een gelijkend portret?

Ah, dit is een heel belangrijke vraag: nee, ik maak géén fysiek gelijkend portret ! Ik maak een symbolisch portret. Ik breng wat ik zie overdrachtelijk in beeld. Ik kijk graag naar je als ware je een landschap. Wat ik dus eigenlijk maak is een totaal werk vol symboliek. Een portret is immers zoveel meer dan alleen een fysieke gelijkenis. Ik teken de context van waaruit iets is ontstaan, wat je hebt bevochten, jouw legacy, of dat waar je trots op bent. Ik (be)teken jouw of jullie unieke verhaal!

4. Welke techniek gebruik je?

Ik teken vooral op papier, met pastelkrijt en potlood, maar ik werk ook op doek met verf.c Een tekening of schilderij, beide kunnen dus.
Uiteraard gebruik ik de beste pigmenten, zo blijven alle kleuren exact zoals ze bedoeld zijn.
Als je kiest voor een tekening, verzorg ik het inlijsten ook, uiteraard achter museumglas. Hiervoor werk ik met de beste professionele lijstenmakers samen.

5. Welke inspraak heb ik in het werk?

Jij bepaalt de maat van het werk en of het op doek of papier moet. Ook kan je me aanwijzigingen geven over kleurgebruik. Het moet wel passen in je huis natuurlijk.
Ik hou dus rekening met je voorkeuren, dus kom maar door met je lievelingskleuren.
En heb je foto's die belangrijk voor je zijn, wil ik die graag zien!
Als je dat fijn vindt, kom ik eerst even kijken op de plek waar je het werk graag zou willen. Dat geeft mij weer extra referentie.

6. Wat als ik het niet mooi vind?

Een persoonlijk portret laten maken is naast heel leuk óók een spannende stap. Dat begrijp ik heel goed! Vertrouwen is ons grootste kapitaal. Mijn artistieke vrijheid is jouw garantie dat je het best mogelijke werk krijgt dat jouw verhaal verbeeldt. Ik vind het belangrijk dat ik iets maak wat ik ook echt zelf op wil nemen in mijn portfolio. Een werk waar ik zelf 200% achter sta.
Juist daarom is het niet erg als jij een werk niet mooi vind. Dan maak ik gewoon opnieuw een werk. Spoiler alert, het is de vele keren dat ik een werk op maat maakte, nog nóóit voorgekomen dat iemand zich niet herkende in een werk en het simpelweg niet mooi vond. Maar mocht jij toch niet blij zijn, beginnen we gewoon opnieuw. Dus geen zorgen, het gaat erom dat jij je verhaal ervaart!

7. Neem je me mee in het maakproces?

Wat jij wil! Sommigen laten zich echt graag verrassen en willen niks zien tot dat het echt af is. Anderen vinden het juist leuk om het hele proces mee te krijgen.
Natuurlijk maak ik foto's tijdens de verschillende fases van het maakproces. Het is aan jou of je die tijdens de onthulling wil zien of meteen.

8. Wat gebeurt er als mijn werk af is?

Zodra je werk klaar is spreken we een feestelijk oplevermoment af. Dat kan bij jou thuis, op je kantoor, of bij mij in het atelier. Terwijl ik de bubbels ontkurk, haal jij of jullie het doek weg en genieten we samen van jouw eerste blik. Natuurlijk licht ik, zo je dat wil,  je werk toe. Ik kan de magie ook helemaal bij jou laten om te ontdekken. Bij persoonlijke portretten die ik maak voor organisaties heb ik geleerd hoe leuk het is om samen met medewerkers het werk eigen te maken, zodat het ook echt gedragen wordt binnen je bedrijf door alle meemakers van dat verhaal.

Een onthulling kan worden ingezet als feestelijke afsluiting van een periode of juist als startmoment voor een nieuw verhaal!

bottom of page