top of page
Zoeken
Foto van schrijveranook cléonne

De impact van kunst meetbaar

Bijgewerkt op: 29 aug. 2018

De ruimte die er ís, is groter dan de ruimte die we ervaren.


De impact van kunst, is die te meten?


Mijn aversie tegen het alles maar oeverloos in modellen, matrixen en schema's duwen is onderhand wel bekend, evenals mijn twijfel aan het nut om alles meetbaar te maken. Liever werk ik aan het ruimte laten, desnoods maken voor 'niet weten" en verdwalen. Edoch een mens moet zich niet ingraven in eigen overtuigingen, maar open blijven staan voor andere geluiden. 


Vandaar dat ik mezelf terugvond, voorzien van keurige badge, aan een gerecycled kartonnen tafeltje in het eveneens gerecycled en compleet circulair ontworpen CIRCL gebouw van ABN AMRO op de Zuidas.


Bij de eerste Nederlandse Impact Conferentie.


Over impact dus.


Onder andere over de impact van kunst, en hoe die te meten. En over hoe we dat nou ook echt dóen? Op bestuurlijk niveau. 

Daarom stonden we daar. Aan die tafeltjes. In eager anticipation, full on charged with energy. Jaaaa! We gaan wat dóen!


Om te beginnen, bij wijze van openingsrituaal, werd ons gevraagd te gaan staan bij de kapitaalzuil waartoe je het meest werd aangetrokken. Wisten jullie dat men spreekt over zes zuilen van kapitaal? Namelijk menselijk, natuurlijk, financieel-, sociaal-, intellectueel- én produktkapitaal, oftewel resources, want hé, wél allemaal in het engels natuurlijk, we denken global hier!


En daar verdwaalde ik al…


Al was dat ook meteen wat me wakker maakte :) Want missen jullie ook een zuil?


Verbeelding. Imagination, kan ook.




Als we impact willen, als we zaken willen veranderen, begint het met vóór je zíen! Zien hoe jij het ánders wil. Impact heb je als je iets op álle vlakken aanraakt. Niet alleen met je hoofd. 

Impact ontstaat als de som der delen niet die logische stap van A naar B is of 1 + 1 + 1!

Wat heeft kunst daar dan mee te maken, kan je denken?


Alles!




Want bovenstaande begint met onze verbeelding. Dát is waar kunst toe aanzet. Om onze blik op de wereld te verbreden. Niet om te laten zien wat al zichtbaar ís, maar om zichtbaar te maken wat er óók kan zijn.


Duurzame impact is een impact die alle delen van de som verbindt en vreemd genoeg groter maakt. Daarbij hebben we elkaar nodig! Wij zijn ons gezamenlijke kapitaal. Onze verbeelding kan ons daarbij enorm helpen, maar dient wél te worden aangezet en gevoed.

Het evenement was tof. Je kon merken dat de organisatoren hun stinkende best hadden gedaan om ons, de bezoekers, te voorzien van veel voeding. Of imput. Of food for thought.

Edoch, toen ik daar stond, in een kapitaalopstelling, moest ik denken aan mijn laatste werk: Tableau de la Troupe.


Het hele tableau aan mogelijkheden en al haar spelers stond in deze zaal.

Alles wat we nodig hebben ís er al! Maar vaak ondergesneeuwd in een leven dat overvol is. Met een immer gevoeld gebrek aan tijd. Dus ja, hoe heb je dán impact?


Hoe zorg je dat het grootste kapitaal dan nog aangejaagd en benut wordt? 

Peter Bieri schrijft in zijn handboek voor de vrijheid: 'De ruimte die er ís, is groter dan de ruimte die we ervaren.’


En ook de ruimte, die we voor elkaar mogelijk maken. Alles is er al. Veelal in een grotere overvloed dan van waaruit wij handelen en denken, maar ontsluit dat maar eens. Dát was een stap die tijdens de conferentie nog niet echt uit de verf kwam. Hoe dus maken we onze ruimte groter?


'Niet zoveel vragen stellen,' zegt m'n lief wel eens, 'kom maar eens met antwoorden wat je wél weet.'


Wat ik weet is dat we verhalen nodig hebben. En dat onze verbeeldingskracht ons daarbij helpt! Mensen haken aan op verhalen. En al kan het helpen dat daaronder modellen en schema's hangen, dáár moet onze energie niet in gaan zitten.


Gister was een prachtige uitnodiging om impact te hebben en met elkaar elkaar groter te maken. En daar hebben we het aanjagen van en door onze verbeeldingskracht voor nodig. Kunst jaagt die verhalen aan.


Dat is precies wat ik tot nu toe weer ervaar tijdens de gesprekken op mijn expositie in Grave .


'Het is net als of ik een touwtje uit een trui trek en dat er dan allerlei nieuwe patronen ontrafelen', zei iemand afgelopen weekend. Ik had het zelf niet mooier kunnen bedenken.

Dus ja, kom. Laten we verhalen en patronen ontrafelen.


Tableau de la Troupe is aankomend weekend nog te bezichtigen op de prachtige locatie van het 10e eeuwse kerkje in Velp (NB), bij Grave.


En ben je nieuwsgierig naar hoe jij impact kan hebben met betere verhalen? Neem contact met op. Als kunstenaar kan ik je zeker helpen de verbeelding binnen jouw organisatie aan te jagen.


36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page